Фондация Пигмалион

Фондация "Пигмалион" е създадена, за да подпомага литературата, изкуствата и медиите в България. Най-важните инициативи на фондацията досега са:

  • Международна конференция на тема „Политиките на България в евроатлантическата реалност” – май 2019г.; 
  • Спечелва подкрепата на Фондация „Америка за България” за издаването на ДЕБАТИ.БГ – 2018г. 
  • Спечелва наградата на Фондация „Америка за България” за дарителство за реставрирането на Голямата Базилика в Пловдив
  • Учредяване на награда за пробългарска политика. Първи носител на наградата – проф. Михаел Бар-Зоар за книгата му „Спасение” – юни 2018г.
  • Основаване на нова интернет медия ДЕБАТИ.БГ – юни 2017г.;
  • Участие в проекта "Европеана" и учредяване на 10 стипендии за студенти от Пловдивския университет с цел дигитализиране на културно-историческото наследство на гр. Пловдив – 2010-2012г.; 
  • Учредяване на ежегодната стипендия за литература за студент от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“; 
  • Учредяване на годишна награда за принос в областта на филологията на преподавател от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ - 2004-2010г.; 
  • Участие в европейския проект „Халма“ – 2006-2008г.; 
  • Участие в литературния проект на къщата за изкуства „Еденкобен“ в провинция Райнланд-Пфалц, Германия Германия – 1995-2006г.

НАШИЯТ ОСНОВАТЕЛ

Емил Стоянов

Емил Стоянов

Фондация "Пигмалион" е създадена от Емил Стоянов през 2005 г. Емил Стоянов е роден през 1959 година в Пловдив.

Завършил е немска гимназия, а след това литература в Пловдивския и Лайпцигския университет. Автор е на няколко книги и на над сто статии и преводи от немски език.

През 1990 година Емил Стоянов основава университетското

издателство в Пловдив, а през 1992 година издателство „Пигмалион“, специализирано в издаването на художествена немскоезична литература.

През 1998 година е заместник генерален директор на Българската национална телевизия.

През 2000 година създава първата в България новинарска

телевизия „Европа“, която в успешните си години достига до

един милион зрители на ден.

През 2002 година Емил Стоянов е удостоен от президента на Република Австрия с Почетния кръст за наука и изкуство заради изключителните му заслуги за популяризирането на австрийската литература у нас. 

През 2005 година Емил Стоянов е награден с Почетния кръст за заслуги към немската култура във връзка с многогодишните му усилия за нейното популяризиране в България.

През 2009 година е избран за член на Европейския парламент от гражданската квота на ПП ГЕРБ. Емил Стоянов става първият българин постоянен член на Комисията по култура, образование и медии в Европейския парламент. 

През 2016г., след 15-годишно успешно управление на телевизия „Европа”, Емил Стоянов продава акциите си от телевизията и излиза от нейното ръководство. 

През 2017г. Емил Стоянов и Фондация „Пигмалион” основават новата интернет медия ДЕБАТИ.БГ, която съчетава в себе си елементи на вестник и телевизия. 

През 2018г. Фондация „Пигмалион” учредява наградата за пробългарска политика, чийто пръв носител е израелският професор Михаел Бар-Зоар за книгата „Спасение”. 

През 2019г. Фондация „Пигмалион” и ДЕБАТИ.БГ организират международна конференция на тема „Политиките на България в евроатлантическата реалност”, с участието на бившия министър-председател на Белгия и бивш президент на ЕС Херман Ван Ромпой, посланика на САЩ в София Н.Пр. Ерик Рубин, президента на България (2012-2017г.) Росен Плевнелиев, министър-председателя на България (1991-1992г.) и настоящ конституционен съдия Филип Димитров, икономиста Красен Станчев.

За контакти

Използвайте формата за връзка с нас или се свържете с нас на посочените данни.

Къща Пигмалион