Национални проекти

ДЕБАТИ.БГ

Новата медия ДЕБАТИ.бг стартира на 7 юни 2017г. В присъствието на интелектуалци, журналисти, университетски преподаватели, представители на

бизнеса и неправителствения сектор, се състоя официалното представяне на медията в Народния театър „Иван Вазов”.

ДЕБАТИ.бг предлага на потребители изцяло нова медийна концепция – за първи път в България на едно място се обединяват вестник и телевизия. Досега практиката в интернет беше да се пускат индивидуални видео материали. Екипът на ДЕБАТИ.бг обаче успя да създаде органично свързана новинарска емисия. Стремежът е в рамките на 12-14 минути всеки ден потребителят да се информира за най-важните събития от деня, независимо от мястото, където се намира.Втората част на ДЕБАТИ.бг, която условно е наречена „вестникарска”, предлага на потребителите новини в развитие, с коментарите, анализите и интервютата на най-утвърдените и разпознаваеми имена в България и света.ДЕБАТИ.бг изповядва продемократични и проевропейски ценности.Амбицията на издателя Емил Стоянов е медията да бъде платформа за обществен дебат, от където беше възприето и името ДЕБАТИ.бг.

Награда за пробългарска политика

ДЕБАТИ.бг избра да посвети първия си рожден ден на една важна част от българската история, към която проф. Бар-Зоар има голяма заслуга – спасяванетона българските евреи. По този повод ДЕБАТИ.БГ преиздаде неговата книга „Спасение”.Наградата, за пробългарска политика на един от най-големите приятели на България – проф. Михаел Бар-Зоар, бе връчена от издателя на ДЕБАТИ.БГ г-н Емил Стоянов и президента Росен Плевнелиев.

Издателят на ДЕБАТИ.БГ Емил Стоянов, първият носител на наградата за пробългарска политика проф. Михаел Бар-Зоар, президентът на България (2012-2017г.) Росен Плевнелиев

"Политиките на България в евроатлантическата реалност"

Конференцията, организирана от ДЕБАТИ.бг и Фондация „Пигмалион”, „Политиките на България в евроатлантическата реалност” събра множество гости, обединени от възможността да участват в дискусия за постигнатото и приоритетите на България днес. Форумът се проведе в представителството на Европейската комисия и Европейския парламент в София и се радва на голям обществен и медиен интерес – присъстваха близо 100 експерти, политици, общественици, граждани и студенти и десетки представители на медиите. Лектори на събитието бяха бившият министър-председател на Белгия и бивш председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, Американският посланик в България н. пр. Ерик Рубин, президентът на Р България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев, бившият министър-председател на България (1991-1992 г.) и настоящ конституционен съдия Филип Димитров и икономистът и създател на Института за пазарна икономика доц. Красен Станчев.

Дебати, конференция

Емил Стоянов и лекторите на конференцията :бившият министър-председател на Белгия и бивш председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, Американският посланик в България н. пр. Ерик Рубин, президентът на Р България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев, бившият министър-председател на България (1991-1992 г.) и настоящ конституционен съдия Филип Димитров и икономистът и създател на Института за пазарна икономика доц. Красен Станчев

Изложби

На 14 декември 2008 година фондация „Пигмалион“ организира коледен аукцион на картини и скулптури със заглавие „Пловдивските майстори“. Бяха изложени картини на няколко поколения пловдивски майстори – от Златю Бояджиев и Цанко Лавренов, през Георги Божилов-Слона и Енчо Пиронков до Атанас Хранов и Валери Ценов.

Театър

През 2009 година фондация „Пигмалион“ подпомогна театралния проект на Стоян Алексиев и Константин Казански „Роден в Европа, на нашата улица“, игран в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и други градове.

Проекти на Фондация Пигмалион

Международни проекти

Европеана

„Европеана” е дигитална библиотека, музей и културен архив. Тя представлява сайт, даващ достъп до близо 15 милиона електронни обекта – филмови материали, фотографии, картини, музикални произведения, карти, ръкописи, книги, периодични издания.

Дигиталното съдържание се предоставя от европейски музеи, библиотеки, архивни институции и аудиовизуални колекции. Всяка страна сама решава как да бъде представена в европейската онлайн библиотека. Засега половината от съдържанието е на Франция, там могат да се видят дигитализираните колекции на Лувъра, първите записи от бойното поле във Франция през 1914 г. Освен Лувъра още около 1500 институции са представили свое съдържание в „Европеана”, като така те дават възможността на всеки да изживее европейската история и култура от древността до днес.

По време на конференцията през 2010 година

Част от публиката на втората конференция

Първата международна конференция "Необходими стъпки за интегриране на България в европейското начинание "Европеана", организирана от Емил Стоянов, беше проведена в Пловдив на 23 и 24 април и в нея взеха участие представители на Европейската комисия, фондация "Европеана", Министерството на културата, Народното събрание, както и на най-големите български библиотеки, на академичните и научни институции, ангажирани с проекта за цифровизиране на духовното наследство на Европа.

По време на втората конференция на тема "Българското съдържание в „Европеана", която също се проведе в сградата на фондация „Пигмалион” в   Пловдив, бяха определени приоритетите за българското съдържание в "Европеана". За да подпомогне този процес на дигитализиране на българското културно и историческо наследство, фондация „Пигмалион” отпусна 10 стипендии за студенти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, които през лятото на 2011 г. дигитализираха основни културно-исторически обекти, с които град Пловдив да бъде представен по-добре в проекта „Европеана”. Те работиха в отдел „Специални сбирки” на Народната библиотека „Иван Вазов” по обработката и качването на електронни носители на културните факти от Пловдив и региона.

За да подпомогне този процес на дигитализиране на българското културно и историческо наследство, фондация „Пигмалион” отпусна 10 стипендии за студенти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, които през лятото на 2011 г. дигитализираха основни културно-исторически обекти, с които град Пловдив да бъде представен по-добре в проекта „Европеана”. Те работиха в отдел „Специални сбирки” на Народната библиотека „Иван Вазов” по обработката и качването на електронни носители на културните факти от Пловдив и региона.

Трета конференция, посветена на мегапроекта на Европейския съюз, беше проведена в Европейския парламент в Брюксел. Така проектът „Европеана” събра на едно място в Брюксел българския научен и политически елит с хората от европейските институции, двигатели на мащабния проект. Конференцията бе инициирана отново от Емил Стоянов с цел да координира българските и европейските усилия за представяне на българското културно-историческо наследство в дигиталната мрежа. На нея присъстваха председателите на Комисията по култура на Европейския и на българския парламент, както и водещи български експерти от библиотеките, музеите, архивите. Специален гост беше българският еврокомисар Кристалина Георгиева, както и Жак де Декер, член на Комитета на мъдреците (група на високо равнище за стратегически анализи относно цифровизацията на европейското културно наследство) към Европейската комисия.

През април 2012 в Пловдив Емил Стоянов откри четвъртата конференция, посветена на мегапроекта Европеана. На нея бяха представени всички големи библиотеки, музеи и галерии у нас. България е увеличила повече от 9 пъти своето съдържание в библиотеката на Европа и вече има дигитализирани над 38 000 заглавия с българска литература, музика, изкуство, периодика, обяви Емил Стоянов. Европейската комисия вече е дала своите препоръки как да се развива Европеана на българска почва, съобщи Емил Стоянов. Оттук нататък трябва спешно да се създаде национален съвет по дигитализация. Той ще координира работата между отделните културни институти. Министър Томислав Дончев също е изразил своята подкрепа за този проект. Представители от Министерството по управления на средствата от Европейския съюз прочетоха обръщение от Министъра към участниците в конференцията. Емил Стоянов обяви, че и тази година осигурява 10 стипендии на студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", които ще продължат работата по дигитализацията на материали и информация, свързани с историята на Пловдив и региона.

Участниците и на четирите конференции многократно подчертаха, че България все още няма национална политика и технологична инфраструктура, която да й позволи да присъства достойно в европейското начинание. Затова те още на първата конференция по темата през април 2010 г. призоваха да се създаде национален съвет по дигитализация на културното и историческото наследство, както и да се разработи национална стратегия за дигитализация, да се изгради национален регистър на цифровите каталози и да се работи активно за популяризиране на проекта. За целта бяха написани писма до министъра на културата, както и до министър-председателя за съдействие в тази посока. За съжаление до този момент няма отговор на тези писма, както и каквото и да било административно развитие по темата.

Халма

През 2006 година фондация „Пигмалион“ стана съучредител на големия европейски проект „Халма“. В него участват 22 литературни и културни институции от 16 страни. Водеща институция е Литературният колоквиум в Берлин и неговият ръководител д-р Улрих Янецки.


Проектът тръгва с благословията на министъра на външните работи на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер.


По решение на членовете на „Халма“ сесията на фондацията за 2007 година бе проведена в Пловдив, в новооткритата къща на фондация „Пигмалион“ на ул. „Иван Вазов“ 42.


През 2008 година по проекта „Халма“ фондация „Пигмалион“ посрещна своя първи гост – швейцарския писател Урс Фас. Два месеца той живя в Пловдив, запозна се с историята на града, с културното наследство, с ежедневието на пловдивчани. На 16 октомври 2008 година фондация „Пигмалион“ организира представяне на писателя в литературния си салон на улица „Иван Вазов“.  Урс Фас прочете откъс от есето, което е написал за Пловдив и което ще бъде публикувано на немски и английски език. 


На 20 май 2008 година в литературния салон на фондация „Пигмалион“ бе представен австрийският писател и издател Лойзе Визер. Издателство „Визер“ превежда и издава българска художествена литература – от класиците до съвременните поети и писатели.

Балкански азбуки

През 2008 година фондация „Пигмалион“ съвместно с фондацията за култура „Еденкобен“ на провинция Райнланд-Пфалц от Федерална република Германия стана съучредител в литературния проект с водещ Инго Вилхелм под наслов „Балкански азбуки“ за публикуване на двуезични издания на български, румънски и гръцки автори.