Херман Ван Ромпой: Въпреки кризите, ЕС е по-обединен от всякога

Херман ван Ромпой

По време на посещението си в България по повод конференцията на ДЕБАТИ.бг „Политиките на България в евроатлантическата реалност” бившият премиер на Белгия и бивш председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой даде интервю специално за нашата медия.

В него той отговори на важните въпроси за сегашното състояние и бъдещето на ЕС. Ромпой изтъкна, че въпреки проблемите, през последните 10 години ЕС е преминал успешно през две големи кризи – мигрантската и кризата на еврозоната.

Като настоящи предизвикателства пред Общността той очерта Брекзит и популизма. Бившият председател на Европейския съвет обаче подчерта, че въпреки тях ЕС е по-силен от всякога.

„Брекзит е загуба, но все пак Обединеното кралство не е в сърцето на Европа. За голяма изненада на британците, 27-те членки на ЕС са силно обединени. Ние преговаряхме като блок с Обединеното кралство и това е добра новина. Лошата новина е, че Великобритания напуска ЕС, но добрата новина е, че 27-те остават силно обединени и са готови да продължат напред с европейския проект. Правя препратка и към известната реч на президента Макрон и инициативите, предприети от тогава.”

По думите му за разлика от Великобритания, която никога не е искала да е в сърцето на ЕС, България има точно противоположните амбиции и те ще се окажат успешни. Г-н Ромпой прогнозира, че само в рамките на пет години страната ни ще стане член и на Шенген, и на еврозоната.

Както големите, така и малките държави членки на ЕС има нужда от повече интеграция и по-дълбоко сътрудничество, смята бившят белгийски премиер. По думите му никоя държава не може да се справи сама с глобалните предизвикателства като климатичните промени, тероризма или миграцията. И Великобритания много скоро ще го разбере и ще й се наложи отново да влиза в преговори с ЕС.

Според г-н Ромпой категорично трябва да се работи за идеята ЕС да има обща армия. И причината за това не са недостатъци в структурата на НАТО, а необходимостта в Алианса да има силен стълб на ЕС, за да може той ефективно да се справя с външните заплахи.

Цялото интервю с Херман Ван Ромпой очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.