Ekipnews - Наука

Syndicate content
Последни новини от Наука
Updated: 33 min 31 sec ago

„Соларен импулс 2“ постави рекорд за най-дълъг полет

8 hours 30 min ago
118 часа във въздуха без гориво. Звучи фантастично, но е реалност. Този рекорд постави самолетът, задвижван единствено от слънчева светлина. „Соларен импулс” продължава обаче пътешествието си.

Националният военноисторически музей навършва 99 години

9 hours 12 min ago
Навършват се 99 години от създаването на Националния военноисторически музей - София. Музеят разполага с 1 милион експоната във фонда си, има най-голямата експозиционна площ в България и богата програма от временни изложби и събития.

Товарният кораб "Прогрес М-28М" излетя успешно към МКС

Fri, 07/03/2015 - 11:24
Товарният кораб "Прогрес М-28М" беше изстрелян към Международната космическа станция с ракета-носител "Союз-У" от космодрума Байконур и беше изведен успешно на орбита. Надеждите са, че този път корабът ще се скачи успешно с МКС, след като предишните две мисии не достигнаха целта.

Юпитер и Венера се приближават максимално и ще изглеждат като двойна звезда

Tue, 06/30/2015 - 13:10
В нощта срещу 1 юли Юпитер и Венера ще се доближат една до друга и ще изглеждат като двойна звезда. Явлението е относително често и ще продължи около седмица. То ще може да бъде наблюдавано дори и с невъоръжено око, но все пак астрономите препоръчват да бъдат използвани оптически уреди.

Археолози откриха древна крепост край Приморско

Tue, 06/30/2015 - 08:09
Напълно неизвестна на науката крепост откри археологът на Националния исторически музей д-р Иван Христов в джунглата на Ропотамо в близост до Приморско, съобщават от Националния исторически музей. Крепостта заема площ от около три декара и е разположена на хълм над един от завоите на река Ропотамо. Хълмът е заобиколен от стръмни урви, които го правят трудно достъпен за нападател. Влиза се само по тясна пътека и точно там е издигната мощна кула.

Мелезът Квазимодо е най-грозното куче в света

Mon, 06/29/2015 - 12:58
Кое е най-грозното куче в света и има ли въобще такъв конкурс. Оказа се, че в Америка организират и подобни надпревари, но само за да засвидетелстват уважение към животните с не толкова естетичен външен вид.

Самолетът „Солар импулс 2” полетя над Тихия океан

Mon, 06/29/2015 - 12:45
"Солар импулс 2" най-после излетя от Япония по посока Хавайските острови. Самолетът, който се задвижва от енергията на слънцето, ще лети пет дни над Тихия океан.

Археолози предполагат, че са открили гроба на свети Боян Енравота в Плиска

Thu, 06/25/2015 - 12:50
При разкопките на Свещения кладенец в Голямата базилика в Плиска археологът проф. Павел Георгиев е открил непосредствено под купола на кладенеца в четвъртък сутринта луксозен гроб, иззидан от тухли. Археологът предполага, че това е мартириумът на първия български мъченик за християнската вяра – княз Боян Енравота, съобщават от Националния исторически музей.

В крепостта Урвич: предмети от античността до османските султани

Thu, 06/25/2015 - 09:57
Завърши първият етап от археологическите проучвания на крепостта Урвич край София, финансиран от Столичната програма „Култура“, съобщават от Националния исторически музей. Ръководителите на проекта „Последната крепост на Шишмановци“ - проф. Николай Овчаров и Филип Петрунов, съобщават за нови открития.

Необичайни морски създания бяха открити край островите Галапагос

Thu, 06/25/2015 - 08:30
Необичайни морски създания бяха открити при дълбоководни изследвания край островите Галапагос и в Мексиканския залив. Учени и морски биолози тепърва ще изучават новите морски видове - медузи, охлюви, членестоноги.