Ekipnews - Наука

Syndicate content
Последни новини от Наука
Updated: 1 day 12 hours ago

Древногръцка керамика бе открита в Керченския пролив в Крим

Sun, 11/22/2015 - 13:50
Керамични съдове, амфори и купи от елинската епоха бяха открити край бреговете на Крим при строителството на 19-километров мост, който ще свързва полуострова с Русия. Специалистите смятат, че артефактите, намерени по дъното на Керченския пролив, са датирани в периода IV-I век преди новата ера, когато древните гърци са колонизирали и заселили тези райони.

На Плутон има вулкани, бълващи лед

Sun, 11/22/2015 - 08:26
На планетата Плутон има криовулкани, т.е. такива които изхвърлят лед, а не лава. Двата вулкана са били на върховете на две планини, които са изобразени на нови снимки, направени от апарата „Нови хоризонти”.

Нови три гробници в Луксор ще привличат туристи

Mon, 11/09/2015 - 15:43
Въпреки катастрофата на руския пътнически самолет на Синайския полуостров преди 10 дни, Египет не мисли да се отказва от чуждестранните туристи. Знак за това са отворените за посещения пет гробници на древни владетели, три от които ще бъдат показани за пръв път пред публика. Те се намират в древния град Луксор в Долината на царете.

Шотландецът Ангъс Дийтън е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за икономика

Mon, 10/12/2015 - 17:20
Нобеловата награда за икономика за тази година отиде при професор Ангъс Дийтън за анализа му на потреблението, бедността и благосъстоянието. Шотландският учен заслужи приза заради заслугите си за разбирането на потребителския избор на отделния индивид, посочва в аргументацията си националната банка на Швеция, която връчва наградата.

Датчани планират безпилотен полет до Луната

Sun, 10/04/2015 - 22:29
НАСА публикува над 8400 снимки от мисиите "Аполо" до Луната. Очаква се Агенцията да публикува и още фотоси. Междувременно екип от датски инженери си поставя за цел също да покори естествения ни спътник чрез безпилотен полет.

Търсят гроба на египетската царица Нефертити в Долината на царете в Луксор

Thu, 10/01/2015 - 16:54
Британски археолог подготвя експедиция за търсенето на тайнствения гроб на египетската царица Нефертити, който досега не е открит. Решаването на мистерията, заобикаляща последното място за покой на владетелката, може да даде тласък на туристическата индустрия в Египет, пострадала през последните години от революцията на Арабската пролет и последвалите вълнения в египетското общество.

Марсоходът Опортюнити започна подготовката си за марсианската зима

Mon, 09/28/2015 - 12:45
Марсоходът Опортюнити започна подготовката си за марсианската зима, съобщиха от НАСА. Американската космическа агенция, цитирана от Би Би Си уточни, че апаратът ще продължи да изучава Маратонската долина.

Кървава Супер Луна в неделя

Sun, 09/27/2015 - 11:55
В неделя вечер ще се наблюдава т.нар. Супер Луна, при което земният спътник ще изглежда с между 15 и 30 % по-голям. Разликата обаче е незабележима с просто око. Явлението е относително често.

"Фейсбук" тества бутон "Не харесвам"

Wed, 09/16/2015 - 11:10
В съвсем скоро време социалната мрежа "Фейсбук" ще се доусъвършенства. Социалната мрежа ще пусне бутон "не харесвам". Социалната мрежа, която от години говори, че ще добави бутон „не харесвам”, работи по-функцията и съвсем скоро ще започне тестване. „Да, най-накрая ви чухме”, каза изпълнителният директор на „Фейсбук” Марк Зукърбърг на представянето в "Менло Парк", Калифорния.

"Росскосмос" коригира орбитата на МКС

Mon, 09/14/2015 - 11:12
Международната космическа станция се движи по ниска околоземна орбита на височина между 319 км и 400 км. Вариациите във височината се дължат както на атмосферното съпротивление, така и на корекции на орбитата, които се извършват периодично.