Ekipnews - Наука

Syndicate content
Последни новини от Наука
Updated: 2 hours 1 min ago

Реликварий от раннохристиянската епоха откриха археолозите в първомайското село Драгойново

Sun, 08/17/2014 - 16:54
Реликварий в мартирий откриха археолози в местността Църквището над първомайското село Драгойново. Това е уникална находка за науката, защото за първи път се откриват подобни артефакти в параклис, коментира ръководителят на разкопките доц. Иво Топалилов.

Неправителствена организация спасява диви животни от циркове в Перу

Sun, 08/17/2014 - 13:25
Британска неправителствена организация започна освобождаването на диви животни, използвани в цирковете в Перу. Това е честа практика в страната и благодарение на намесата на организацията сега е забранено дивите животни да се използват за развлечение.

Новородено жирафче се присъедини към останалите жирафи в сафари в Южна Африка

Sun, 08/17/2014 - 13:18
Новородено жирафче и майка му бяха пуснати в сафари парк в Южна Африка. Малкият, който носи името Го-ван, е едва на 16 дни, но вече е достатъчно укрепнал, за да бъде заедно с останалите жирафи, обясняват специалистите.

Венера и Юпитер се доближават и ще изглеждат като двойна звезда

Sat, 08/16/2014 - 13:16
Венера и Юпитер ще се доближат на небосклона на 18 август. Явлението, наричано "двойна звезда", ще може да се наблюдава на зазоряване в понеделник, посока североизток. Астрономите препоръчват да се използва поне бинокъл.

Човешкият фактор - основна причина за топенето на ледовете в последните 20 години

Fri, 08/15/2014 - 18:21
Човешкият фактор е главна причина за топенето на ледовете през последните 20 години, предаде Франс прес. Данните са от изследване, публикувано в американското научно издание "Сайънс".

Археолози откриха златно-сребърни монети от времето на император Алексей Комнин

Wed, 08/13/2014 - 12:10
Археологът от НИМ д-р Ивайло Кънев откри при редовни разкопки край Ивайловград съкровище от шест билонови монети (билон: сплав от сребро и злато – б. а.). Откритието е направено в крепостта Родестица в Родопите (съществувала от ІV до ХІV век), край която река Арда излиза в Беломорската равнина.

Надгробна „портретна“ римска плоча влиза в НИМ

Wed, 08/13/2014 - 11:44
Със съдействието на служители от отдел „Трафик на културно-исторически ценности” към Държавната агенция за национална сигурност в Националния исторически музей постъпи изключително ценен паметник на римската скулптура - надгробна мраморна плоча с изображение на починали членове на семейство – съпруг, съпруга и детето им.

Ежедневната разходка намалява риска от рак на гърдата

Mon, 08/11/2014 - 16:24
Само 30 минутна обиколка пеша на ден може да намали риска от рак на гърдата при жените на 50-годишна възраст. Това сочат резултатите от ново изследване.

Китай се готви за двупосочна мисия до Луната

Mon, 08/11/2014 - 10:13
Тази нощ Луната бе с 30 000 км по-близо до Земята, виждаше се с 16% по-голяма и с 30% по-ярка. Така бяхме свидетели на явлението Супер Луна. Спътникът винаги е придизвиквал голям интерес. Сега и Китай планира да извърши космическа мисия до Луната и обратно.

НАСА показа тестовете на новата система за кацане на Марс

Sat, 08/09/2014 - 09:57
Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) показа първия тест на система за приземяванe на модули на Марс, проектирана във формата на летяща чиния, съобщава Би Би Си. Агенцията изстреля апарата от Хавай в края на юни, за да изпробва системата си "Лоу Денсити Суперсоник Диселерейтър". Това е надуваемо съоръжение, което помага на големи модули да забавят падането си при приземявания в чужди светове.