Ekipnews - Наука

Syndicate content
Последни новини от Наука
Updated: 16 hours 43 min ago

Уникални надписи на кан Пресиян се пазят в Кавала

Wed, 09/24/2014 - 12:28
Хилядите българи, които посещават Гърция през лятото или по празниците, е добре да знаят, че два известни на науката от 1707 г. старобългарски надписи, изключително важни за нашата история и смятани доскоро за изчезнали и дори за унищожени, са изложени в музея на античния град Филипи - на 15 км северно от Кавала. И то на лично място – на площадката срещу входа на музея, съобщава директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Морски парк във Филипините представи първото си бебе пингвин

Wed, 09/24/2014 - 09:09
В тропическа страна като Филипините няма подходящи условия за отглеждане на пингвини, но морският парк в Манила е бил особено настоятелен в своята програма за гнездене и успешно се е сдобил с първото бебе Хумболтов пингвин. То се е родило през юли, но едва сега бе показано пред публика, в компанията на участнички в конкурс за красота.

Мания по амурски тигри обхвана Крим

Wed, 09/24/2014 - 08:30
Природозащитници и зоолози в анексирания от Русия полуостров Крим са се заели със задачата да подготвят 10 амурски тигърчета за живота на свобода, който им предстои след няколко месеца. В сафари парка "Тайган" в град Белогорск две от малките тигърчета са кръстени Референдум и Пролет, тъй като са родени на 16 март – деня на референдума, на който жителите на Крим решиха да се присъединят към Русия.

Две бебета гепарди са гордостта на зоопарка в Сан Диего

Wed, 09/24/2014 - 08:21
Две женски гепардчета са гордостта на гледачите в центъра за грижи за животните към зоологическата градина в Сан Диего. Малките, които се родиха преди три седмици, са доста игриви и подвижни, установили са здрава връзка помежду си.

Иновативен метод открива рак на устата за 10 минути

Tue, 09/23/2014 - 14:03
Само 10 минути отнема безболезнено изследване за рак на устната кухина. Това е възможно благодарение на иновативна технология, спомагаща да бъдат открити изменения в тъканите на устата, преди да бъдат забелязани с просто око и преди да са довели до оплаквания от страна на пациента.

Над 120 световни лидери ще се съберат на среща за климатичните промени

Tue, 09/23/2014 - 09:02
Над 120 световни лидери ще се съберат в Ню Йорк. Предизвикателствата, свързани с промените в климата, ще са темата на еднодневната среща на високо равнище, организирана от ООН. Това е първото подобно събиране от климатичната среща на върха в Копенхаген през 2009 г. и ще се опита да постигне напредък за ново глобално споразумение, което да бъде подписано от всички държави до края на 2015 г.

Космическата сонда "Мейвън" на НАСА навлезе в орбитата на Марс

Mon, 09/22/2014 - 07:59
Космическият кораб "Мейвън" на НАСА навлезе в орбитата на Марс. Мисията на кораба е да проучи как климатът на Червената планета се променил с хода на времето от топъл и влажен до студен и сух, съобщават от космическата агенция на САЩ.

Експертиза доказа, че Панагюрското съкровище е истинско

Sun, 09/21/2014 - 17:41
Тестовете за автентичността на Панагюрското златно съкровище още не са завършили, но предварителните резултати сочат, че оригиналът не е подменян и съдовете в него са истински. Швейцарската компания „Евротест контрол“ е представила резултатите си от тестването на парченце, отчупено от един от ритоните по време на изваждането на съкровището, и самия ритон.

Космическият кораб „Дракон” полетя към МКС

Sun, 09/21/2014 - 11:26
След 24-часово отлагане заради метеорологичните условия необитаемата капсула "Дракон" на американската компания SpaceX пое рано тази сутрин към Международната космическа станция (МКС). "Дракон", натоварена с 2,5 тона продоволствие и различни материали, включително и за научни експерименти, бе изведена с помощта на ракета "Фолкън 9" от космодрума на Кейп Канаверал, Флорида.