Ekipnews - Наука

Syndicate content
Последни новини от Наука
Updated: 1 day 10 hours ago

Космичеката ракета „Ню Шепърд” се приземи успешно за четвърти пореден път

Mon, 06/20/2016 - 13:10
Космическата ракета „Ню Шепърд” се приземи успешно при поредния тест. Очаква се до няколко години капсулата да изпълнява редовни туристически полети до Космоса, увери Джеф Безос, собственик на компанията производител „Блу Ориджин”.

Първият компютър в света е изпълнявал астрономически и астрологически функции

Thu, 06/16/2016 - 10:44
Механизмът от Антикитера, смятан за първия аналогов компютър в света, е изпълнявал астрономически и астрологически функции. Това е установил международен екип от учени, който е изследвал подробно древногръцкия уред, открит през 1901 г край остров Антикитера.

Единствените в света коне-близнаци на Пржевалски навършиха един месец

Sun, 06/12/2016 - 12:20
Китай се гордее с успеха на своята програма за размножаване на диви коне на Пржевалски. Преди месец в Синдзян-уйгурския автономен район се родиха две жребчета близнаци, които дават надежда за бъдещата жизнеспособност на този рядък животински вид. Кончетата се чувстват добре и препускат на воля в равнините на Каламайли.

Интернет сайт позволява представя условията за живот в родните градове

Sun, 06/05/2016 - 21:28
Нов интернет сайт позволява на всеки да се запознае и да даде мнение за града и квартала, в който живее. Целта е хората да бъдат улеснени при избор на аптека, детска градина или училище, хранителен магазин или зъболекар.

Бебе гигантска панда се роди в Белгия

Sat, 06/04/2016 - 12:24
Гигантската панда Хао Хао роди бебе от мъжки пол в белгийски зоопарк. Събитието е изключително рядко за този застрашен от изчезване в дивата природа животински вид. Още едно, по-необичайно раждане, се случи в Анкоридж, Аляска. Женски лос роди на паркинга на търговски център.

ЕК и ИТ дружества приеха Кодекс на поведение за борба с омразата в интернет

Wed, 06/01/2016 - 15:47
Европейската комисия и няколко ИТ дружества обявиха кодекс на поведение във връзка с незаконните изказвания онлайн, пораждащи омраза. Този кодекс е плод на няколко месечни усилия от тяхна страна и на засилен диалог с гражданското общество по въпроса. С него всички заинтересовани страни се ангажират да работят заедно за премахването на незаконната реч в интернет. С още подробности от Брюксел предава кореспондентът на ТВ Европа Маргарита Ралчева

Световен ден без тютюнев дим

Tue, 05/31/2016 - 07:23
На 31-ви май отбелязваме Световния ден без тютюнев дим. Целта е да се насочи вниманието към вредния навик, като се подчертаят рисковете от него.

35 % от коралите в Големият бариерен риф са унищожени от обезцветяване

Mon, 05/30/2016 - 10:53
Процесът по обезцветяване на коралите в Големият бариерен риф продължава с невиждани темпове. Причината е глобалното затопляне и затоплянето на водата в океаните. Учените в Австралия са притеснени от негативното влияние на природата върху рифа, който е включен в списъка на Световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО, е и туристическа атракция.

Морски център се бори за спасяването на морските лъвове и тюлените по крайбрежието на Калифорния

Fri, 05/27/2016 - 12:56
Затоплянето на Тихия океан става причина хиляди калифорнийски морски лъвове и тюлени да гладуват. Някои от тези животни обаче изваждат късмет и са спасени от ветеринари и доброволци от Центъра за морски бозайници в Сан Франциско, Калифорния.

Археолози откриха останки на ранен театър в Лондон, на който е играл Шекспир

Tue, 05/24/2016 - 07:31
Археолози правят разкопки на място в Лондон, където са открити останки на един от най-ранните театри, в които е поставял пиесите си Уилям Шекспир. Мястото е предшественик на построения през 1599 г театър „Глоуб”, на чиято сцена бардът от Стратфорд на Ейвън се превръща в гениален драматург и психолог.