Ekipnews - Наука

Syndicate content
Последни новини от Наука
Updated: 8 hours 7 min ago

Чудотворната икона от манастира "Св. Богородица Козиница" гостува в Бургас

Tue, 07/28/2015 - 13:20
Преди няколко месеца в бившия Секретен фонд на Националния исторически музей бе „открита” чудотворна икона на „Св. Богородица”. Тя произхожда от манастира „Св. Богородица Козиница” край гр. Драма в днешна Северна Гърция, съобщава директорът на музея Божидар Димитров. В 1917 г. българска военна част пренася иконата в София, за да не стане жертва на военните действия, които се водят в този край в хода на Първата световна война.

Единствените панди тризнаци в света празнуват първия си рожден ден

Mon, 07/27/2015 - 12:26
Единствените в света панди тризнаци навършват 1 годинка. Черно-белите мечета ще празнуват цели три дни, обещаха от сафари парка Чимелонг в южната китайска провинция Гуандонг, където живеят трите малки панди.

Казан за ракия от ХI век откриха при разкопки край Ивайловград

Mon, 07/27/2015 - 10:22
При провежданите в момента археологически разкопки на Националния исторически музей (НИМ) в крепостта Лютица (на хълм край Ивайловград) археологът Филип Петрунов е открил фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия, съобщава професор Божидар Димитров.

Китай изведе успешно в орбита два комуникационни спътника

Mon, 07/27/2015 - 09:24
Два спътника от китайската навигационна система „Бейдоу” бяха успешно изведени в орбита от ракета, излетяла от космодрума Сичан в провинция Съчуан. Това са 18-ият и 19-ият спътник от навигационната система, която се използва за локализиране на обекти в Китай и някои съседни страни.

Музей в Берлин покани собственици на кучета да дойдат на посещение със своите любимци

Sun, 07/26/2015 - 13:14
Берлински музей покани кучета и техните собственици да посетят най-новата изложба, фокусирана върху отношенията между хората и животните.

Откриха лед и пари на Плутон

Sun, 07/26/2015 - 09:33
В атмосферата на Плутон са открити пари, а на повърхността на планетата джудже има движещ се лед, съобщава Би Би Си. Това показаха най-новите данни изпратени от космическата сонда Нови Хоризонри, която бе изпратена да изследва най-отдалечената планета в Слънчевата система.

Цифров анализ разкри тайната на древен библейски текст, открит през 1970 г. в Израел

Fri, 07/24/2015 - 12:18
Израелската дирекция за антиките и културното наследство показа рядък свитък, за който твърди, че е най-старият и един от най-важните, които са били откривани при разкопки в Израел. Свитъкът е бил напълно изгорен, но благодарение на дигитална технология, специалистите са успели да разкрият съдържанието му, без да го отварят.

Телескопът „Кеплер” откри екзопланета, близка по състав и размери до Земята

Fri, 07/24/2015 - 07:46
Мисията на космическия телескоп "Кеплер" потвърди, че в „обитаемата зона” около звезда, подобна на Слънцето, съществува екзопланета, която най-много наподобява основни параметри на Земята, съобщиха от НАСА. Новооткритата планета е наречена Kepler-452b и е с 60% по-голям диаметър от този на Земята. И въпреки че масата и съставът й все още не са определени, предишни изследвания дават повод на учените да вярват, че има голям шанс тя да е скалиста.

Едномесечна маймунка е най-новият питомец в зоопарка в Мюнхен

Thu, 07/23/2015 - 10:11
Зоопаркът Хелабрун в Мюнхен показа най-новото попълнение сред питомците си - едномесечна маймунка.

Космическият кораб "Союз" се скачи успешно с МКС

Thu, 07/23/2015 - 07:50
Космическият кораб "Союз" бе изстрелян успешно тази нощ от космодрума Байконур в Казахстан, съобщава "Гардиън". На борда му пътува 3-членен международен екипаж. Това са руснакът Олег Кононенко, японецът Кимия Юи и американецът Чел Линдгрен.